Appletek

Az applet típusú programok különlegessége, hogy beágyazhatóak HTML oldalba. Így egy hálózaton közzétett applet a hálózat bármely pontjáról elérhető és (lokálisan) futtatható, lehetővé téve ezáltal nemcsak interaktív HTML oldalak készítését, hanem kliens-szerver (vagy akár INTRANET) alkalmazások készítését is.

1. példa: a PaintTest applet

Ezen példaapplet az appletek esetén figyelembe vevendő grafikai alapelveket szemlélteti. Arra is megoldást mutat, hogy hogyan lehet egy appletben a HTML oldalaknál ismert háttérkép-lehetőséget megvalósítani, ezáltal hogyan lehet az oldal hátterébe teljesen beleolvadó appletet készíteni.

2. példa: a BrowserTest applet

Ezen példaapplet az appletek böngészőspecifikus lehetőségeket szemlélteti. Ugyanakkor arra is példát mutat, hogyan lehet saját Thread-ek felhasználásával a zeneanyagok háttérben történő betöltését megoldani, illetve dinamikus betöltést és felhasználói felület felépítést, majd szöveggörgetést megvalósítani. Ezenkívül még példát láthatunk egy új grafikus komponens, a képpel is kitölthető nyomógomb implementálására. Megjegyezzük, hogy ez a példaprogram már nem működik 1.1-es, vagy annál régebbi interpreterekkel.

3. példa: a GetAppletTest applet

Ezen példaapplet az azonos HTML oldalon található appletek egymással való kommunikációs lehetőségét szemlélteti.

4. példa: a SecurityTest alkalmazás/applet

Ezen példaapplet több veszélyes művelet végrehajtásának megkísérlésével a biztonsági megkötéseket szemlélteti.
Az appleteket tartalmazó HTML oldalakat a JavaSoft HTMLConverter programjával konvertáltuk, ezért megtekintésükhöz a JRE részét képező Java-plugin szükséges!