JavaScript

A JavaScript, mint a neve is jelzi, tulajdonképp a Java nyelv szkript változata. Erõssége abban rejlik, hogy míg szinte a Java nyelv összes lehetõségével rendelkezik, szkript tulajdonsága miatt forrás szinten lehet beágyazni HTML oldalba, így egy interaktív HTML oldal készítésekor nem válik külön magának az oldalnak és az interaktivitást megvalósító vezérlésnek a megírása.

1. példa: Dinamikusan generált HTML

A JavaScript legfontosabb felhasználási területe a dinamikus HTML generálás. Ez azt jelenti, hogy mivel a <SCRIPT> kulcsszavak közé foglalt JavaScript kód akkor hajtódik végre, amikor a böngészõ az oldal megjelenítésekor eléri azt, és JavaScript-bõl lehetõségünk van az aktuálisan megjelenítés alatt álló dokumentumot adatfolyamként elérni, a szkript ezen adatfolyamra dinamikusan küldhet ki adatokat. Ezen példa dinamikusan kilistázza a felhasznált böngészõ programot reprezentáló navigator objektum mezõit.

2. példa: Görgetett státuszsor

Ezen példa megmutatja, hogyan lehet szöveg görgetett megjelenítését elvégezni a státuszsorban. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy hogyan kell a böngésző beépített dialógusait használni és hogy lehet új böngészőablakot megnyitni.

3. példa: Online shopping

Az internet kereskedelmi alkalmazásának legjobb példái az olyan hálózati alkalmazások, ahol a hálózaton keresztül válogathatunk az árukból, képzeletbeli bevásárlókocsinkba összeválogatjunk amit meg akarunk rendelni, majd a rendelést szintén a hálózaton keresztül adjuk le. Ezen példa az ilyen típusú, online shopping-nak nevezett alkalmazások egy lehetséges (egyszerű) változatát szemlélteti.

4. példa: Menü megvalósítása HTML rétegekkel

Mivel a HTML rétegek szabadon pozícionálhatók egy adott rétegen/dokumentumon belül, ezért segítségükkel könnyen megvalósítható a menüktől elvárt funkcionalitás. Ezen példa egy legfeljebb kétszintű menürendszer HTML rétegekkel történő megvalósítását mutatja meg.

5. példa: Formok használata

A JavaScript egyik legfontosabb felhasználási területe a felhasználói formokon bevitt adatok ellenőrzése. Ekkor ugyanis az adatok helyességének ellenőrzése már a kliens oldalon elvégezhető, nem kell még ezzel is terhelni a szerver oldalt. Tehát a szerverprogramokat egyszerűbbé teszi, csökkenti a szerver válaszidőket és persze kevesebb hálózati forgalmat is jelent, ha a lehető legtöbb adatellenőrzést kliensoldalon elvégezzük a JavaScript segítségével. Ezen példa egy egyszerű megrendelési formot mutat be. A form adatainak elküldésekor kerül sor minden ellenőrzésre.

6. példa: cookie-k használata

Egy cookie segítségével információt lehet tárolni a böngészőprogramot futtató kliens számítógépen, lehetővé téve ezáltal a kliensoldalon adott HTML lap megtekintéséhez szükséges adatok (pl. jelszó, felhasználói azonosító) megőrzését. Ezen példa a megadott felhasználói nevet őrzi meg egy hétig.

7. példa: interaktív JavaScript végrehajtás

A JavaScript szkript tulajdonságának köszönhető, hogy futás közben, forrásszinten dinamikusan megadott kód is lefuttatható. Ennek két módját is bemutatja a következő példa.

8. példa: applet vezérlése és HTML formok kilistázása

Ezen példa megmutatja, hogyan lehet Java appleteket JavaScript-tel vezérelni, illetve hogyan lehet Java appletekből JavaScript objektumokat és metódusokat elérni. A példa egy appletből és az azt beágyazó HTML lapból áll. Maga az applet nem is rendelkezik eseménykezeléssel, hisz a vezérlése kívülről, JavaScript segítségével történik.

9. példa: history elérése

A jogosultságok tesztelését a history mezőn fogjuk végezni, mivel ezen mező eléréséhez UniversalBrowserRead jogosultság szükséges, és ráadásul rendelkezik még azzal a kellemes tulajdonsággal is, hogy szöveggé konvertálva HTML forrásszövegként adja vissza az eddig meglátogatott URL-ek listáját.
Megjegyzendő, hogy a dinamikusan generált HTML forrás esetén a generáló szkript forrásszövege csak a view-source: protokoll használata esetén lesz látható.